Soluția Eficientă pentru Antreprenorii Moderni: Infiintare Firma Online

Antreprenoriatul este o alegere populară pentru mulți români, atât în țară, cât și în străinătate. Cu toate acestea, procesul de înființare a unei firme poate fi descurajant, mai ales dacă nu ești familiarizat cu legislația română.

Din fericire, înființarea firmei online a devenit o opțiune din ce în ce mai accesibilă și mai simplă. Cu ajutorul unor platforme specializate, poți înființa o firmă în doar câteva zile, de oriunde te-ai afla.

În acest articol, îți vom oferi un ghid complet pentru înființarea firmei online. Vom acoperi toate etapele procesului, de la alegerea formei juridice potrivite până la obținerea certificatului de înmatriculare.

1. Alegerea formei juridice

Primul pas în procesul de înființare a unei firme este alegerea formei juridice potrivite. În România, există mai multe forme juridice disponibile, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje.

Iată câteva dintre cele mai populare forme juridice:

 • Societatea cu răspundere limitată (SRL) este forma juridică cea mai frecvent aleasă de antreprenori. SRL-urile sunt relativ ușor de înființat și administrat, iar răspunderea asociaților este limitată la valoarea capitalului social subscris.
 • Societatea cu răspundere limitată unipersonală (SRL-ul unipersonal) este o variantă a SRL-ului, care are un singur asociat. SRL-urile unipersonale sunt mai puțin reglementate decât SRL-urile obișnuite, dar pot fi mai dificil de administrat.
 • Persoana fizică autorizată (PFA) este o formă juridică simplă, care este potrivită pentru antreprenorii care vor să desfășoare o activitate economică pe cont propriu. PFA-urile sunt supuse unui regim fiscal mai avantajos decât SRL-urile, dar au o răspundere nelimitată.
 • Intreprinderea individuală (II) este o formă juridică similară cu PFA-ul, dar care este mai puțin reglementată. II-urile sunt supuse unui regim fiscal mai avantajos decât SRL-urile și PFA-urile, dar au o răspundere nelimitată.

Pentru a te ajuta să alegi forma juridică potrivită, îți recomandăm să consulți un avocat sau un consultant fiscal.

2. Verificarea disponibilității numelui firmei

Odată ce ai ales forma juridică potrivită, următorul pas este să verifici disponibilitatea numelui firmei. Numele firmei trebuie să fie unic și să nu fie similar cu numele unei alte firme deja înmatriculate.

Poți verifica disponibilitatea numelui firmei online, pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

3. Pregătirea documentelor necesare

Pentru a înființa o firmă online, trebuie să pregătești o serie de documente. Iată care sunt cele mai importante documente:

 • Decizia de înființare a firmei
 • Actul constitutiv al firmei
 • Procura pentru plata taxelor și a timbrelor

Decizia de înființare a firmei este un document prin care asociații sau acționarii firmei hotărăsc înființarea acesteia. Actul constitutiv al firmei este un document care conține informații despre firma înființată, cum ar fi forma juridică, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, asociații sau acționarii firmei, etc.

Procura pentru plata taxelor și a timbrelor este un document prin care un asociat sau acționar împuternicește o altă persoană să achite taxele și timbrele necesare înființării firmei.

În plus față de aceste documente, dacă dorești să înființezi o firmă la o adresă anume, trebuie să pregătești și următoarele documente:

 • Contract de comodat sau contract de închiriere pentru spațiul în care vei desfășura activitatea firmei.
 • Copie a actului de identitate al proprietarului sau al administratorului spațiului.

Dacă stai la bloc și îți desfasori activitatea acolo, trebuie să obții acordul scris al asociației de proprietari pentru a înființa firma.

4. Depunerea documentelor la ONRC

În plus față de opțiunea de a depune dosarul fizic la sediul ONRC din județul în care dorești să înființezi firma, ai și posibilitatea de a înființa firma direct online, prin intermediul platformei ONRC.

Pentru a depune dosarul online, ai nevoie de o semnătură electronică calificată. O semnătură electronică calificată este un certificat digital care permite unei persoane fizice sau juridice să semneze electronic documente cu valoare juridică.

Poți obține o semnătură electronică calificată de la o autoritate de certificare acreditată.

5. Obținerea certificatului de înmatriculare

Certificatul de înmatriculare este un document oficial care atestă înființarea firmei. Acesta conține informații despre firma ta, cum ar fi forma juridică, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, asociații sau acționarii firmei, etc.

 • Dacă depui dosarul online, vei primi certificatul de înmatriculare în format electronic, semnat digital de ONRC.
 • Dacă depui dosarul fizic, vei primi certificatul de înmatriculare în format fizic, semnat și ștampilat de ONRC.

6. Ce se întâmplă după

Odată ce ai obținut certificatul de înmatriculare, firma ta este oficial înființată. Cu toate acestea, mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a începe să îți desfășori activitatea.

Iată care sunt pașii următori:

 • Ridicare Registru Unic de Control (RUC)

RUC-ul este un document care conține informații despre firma ta, cum ar fi codul de identificare fiscală (CIF), numărul de înregistrare la ONRC, etc. Poți ridica RUC-ul de la sediul ANAF din județul în care ai sediul social al firmei.

 • Deschidere cont bancar

Pentru a putea desfășura activități comerciale, este necesar să ai un cont bancar pe numele firmei. Poți deschide un cont bancar online sau fizic, la orice bancă din România.

 • Obținerea unui certificat constatator de autorizare a activității

Dacă activitatea pe care o desfășori este reglementată de o lege sau o normă, este necesar să obții un certificat constatator de autorizare a activității. Acest certificat se obține de la instituția care reglementează activitatea respectivă.

 • Încheierea de contracte cu furnizori și clienți

Odată ce ai obținut toate documentele necesare, poți începe să îți desfășori activitatea. Pentru a face acest lucru, va trebui să închei contracte cu furnizori și clienți.

Dacă ești interesat să înființezi o firmă online, platforma noastră îți poate oferi asistență în toate etapele procesului. Cu ajutorul nostru, poți înființa o firmă în doar câteva zile, de oriunde te-ai afla. Pentru a afla mai multe despre serviciile noastre, contactează-ne astăzi!

About the author : unclickdistanta